Global Conference on CyberSpace 2015 

16 - 17 April 2015 

The Hague, The Netherlands

Global Conference on CyberSpace 

16 - 17 April 2015

.

Thema's One Conference input voor GCCS2015

De tweedaagse cyberconferentie van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), onderdeel van de NCTV, is dinsdagmiddag afgesloten door Wilma van Dijk, Directeur Cyber Security. De One Conference is een voorproefje voor de Global Conference on Cyberspace. Wilma van Dijk noemde 3 thema’s die Nederland tijdens de GCCS2015 zal bespreken met haar internationale partners op het gebied van cybersecurity.

1. Anti-spoofing

Spoofing is het vervalsen van IP-adressen waardoor iemand zich voor kan doen als iemand anders. Spoofing is een vorm van internetfraude. Het NCSC, the Internet Society ISOC, KPN en de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland werken al samen aan de aanpak van spoofing. Zij bundelen en verbinden initiatieven en werken aan doorontwikkelingen via het internationale cert netwerk naar normen en standaarden. Relevante sessie bij de GCCS2015 is "Op weg naar internetnormen voor de 21e eeuw".

2. Responsible disclosure

Gebaseerd op ervaringen met ethisch hacken en responsible disclosure heeft het NCSC een ‘best practice guide’ gemaakt. Deze wordt gepubliceerd op de website van het NCSC en de website van de GCCS2015. Ethisch hacken is op beide cyberconferenties een belangrijk onderwerp.

3. CERT-maturity

CERTS (Community Emergency Respons Team) zijn nationale teams die internationaal samenwerken aan cybersecurity. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie noemde de CERTS tijdens de opening van de ONE conference. CERTS zijn onmisbaar in de wereldwijde aanpak van cybersecurity. Het NCSC heeft een CERT maturity kit gemaakt waarbij CERTS naar een hoger professionaliteitsniveau worden geholpen.

Deze thema’s en nog vele anderen worden besproken tijdens de GCCS.

Sessies:

Ook na de GCCS zal cybersecurity hoog op de agenda staan van het Nederlands EU voorzitterschap in 2016.