Global Conference on CyberSpace 2015 

16 - 17 April 2015 

The Hague, The Netherlands

Global Conference on CyberSpace 

16 - 17 April 2015

.

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig!

Een van de belangrijkste onderwerpen rond het thema beveiliging van de GCCS2015 is ethisch hacken. Aan dit intrigerende fenomeen wordt een sessie gewijd die op 17 april plaatsvindt tussen 11.15 en 12.45.

Wat is ethisch hacken?

Zorgen dat ons cyberdomein veilig blijft, is een uitdaging die voortdurend om nieuwe oplossingen vraagt. Het wordt steeds moeilijker de gevaren en kwetsbaarheden waarmee we vandaag de dag geconfronteerd worden op te sporen en aan te pakken. Daarom wordt er in het bedrijfsleven en de overheid steeds vaker een beroep gedaan op bonafide of ethische hackers om de beveiliging van systemen en netwerken te testen en te verbeteren. Deze ethische hackers trachten in te breken in computersystemen of netwerken om zo de zwakke plekken op het spoor te komen waar hackers met minder eerzame bedoelingen misbruik van zouden kunnen maken. Ethische hackers brengen de kwetsbare plekken in de beveiliging in kaart en adviseren hoe deze dusdanig verholpen kunnen worden, dat de algemene beveiliging verbeterd wordt. Ethisch hacken gebeurt soms in opdracht van de eigenaren van de systemen of netwerken in kwestie, maar het kan ook de hacker zelf zijn die ongevraagd het initiatief neemt. In het laatste geval geldt het hacken niet automatisch als zwart of wit, maar kan gesproken worden van diverse tinten grijs...

Waarom staat ethisch hacken op de agenda van de GCCS2015?

Ethisch hacken is de laatste jaren uitgegroeid tot een krachtig wapen in de strijd tegen cyberdreigingen. Desondanks wordt hacken nog vaak aangemerkt als kwaadaardig, crimineel of immoreel. Het is dan ook geen wonder dat ethisch hacken vaak beschouwd wordt als een oxymoron: hoe kan een hacker die veel storingen en schade veroorzaakt zich nu beroepen op ethiek?

Met ethisch hacken op de agenda zorgt de GCCS2015 ervoor dat de verschillende kwesties rond dit thema ter tafel komen. Door de verschillende stakeholders bij elkaar te brengen kunnen nieuwe en inspirerende oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging verkend worden.

Bekijk de livestream van 11.15 tot 12.45 van de discussie tussen vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en hackers.

En hier de link naar de trailer van de sessie: