Global Conference on CyberSpace 2015 

16 - 17 April 2015 

The Hague, The Netherlands

Global Conference on CyberSpace 

16 - 17 April 2015

.

Cyber en buitenlands beleid: training voor diplomaten

Op 15 april zullen het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en ICT4Peace, gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, in de marge van de Global Conference on Cyber Space samen een training van een dagdeel verzorgen.

Tijdens de training krijgen de deelnemers een overzicht van de belangrijkste aspecten van cyberspace voor het buitenlands beleid. De deelnemers worden in de gelegenheid gesteld de behoefte van hun organisaties aan verdere capaciteitsopbouw in kaart te brengen en kennis te maken met toonaangevende academici en mensen uit de praktijk.

Hacks bij nutsbedrijven en banken, identiteitsdiefstal, virussen in software, tracking van big data door geheime diensten en cyberjihad. Zomaar wat krantenkoppen. Cyber wordt in het buitenlands beleid vooral bepaald door zorgen over de veiligheid, maar het reikt natuurlijk veel verder.

Overheden reageren met het opzetten van crisiscentra en consultants bieden dure ondersteuning aan, maar ondertussen wordt elk brokje informatie nog steeds uitgewisseld via e-mail of smartphone. Waarschuwingen omtrent het buitenlands beleid, strategische consequenties en internationale samenwerking vinden slechts mondjesmaat gehoor. Denk aan de sociale media tijdens de Arabische Lente, cyber als een economische groeimarkt en als een nieuwe dimensie van oorlogvoering en terroristen en criminelen die grens- en rechtsmachtoverschrijdend profiteren van de mogelijkheden van cyber.

Voor meer informatie en aanmelding: www.clingendael.nl/cyberdiplomacy